Tulosta tämä sivu

Arkisto

03.04.2009

Meidän suvun astronautti


Timothy Kopra kesällä avaruuteen.
Kategoria: Menneita
Kirjoittaja: aki
Meidän suvun astronautti!

 

(Outi Riihimäki-Haapalan juttu perustuu Tim Kopran tapaamiseen Helsingissä 2007 heinäkuussa. Julkaistu Valkjärven Koprien Kuulumisissa numerossa 33)

 

 

Timothy Kopra avaruuspuvussaan. Kuva NASA.

Timothy Kopra syntyi perheen toiseksi nuorimpana lapsena huhtikuussa vuonna 1963 Austinissa Teksasissa. Vuonna 1985 hän valmistui West Pointista eli Yhdysvaltain sotakorkeakoulusta luonnontieteiden kandidaatiksi pääaineenaan tietojenkäsittely. Hän palveli sitten laivaston ilmavoimissa.

Timothy osallistui Persianlahden sotaan (Desert Storm) ja Iranin lentokieltoalueen valvontaan (Desert

Shield). Tämän jälkeen Timothy oli Saksan Hanaussa, missä hän toimi taisteluhelikopterilentueen päällikkönä. Vuonna 1995 hän valmistui Georgian teknologiainstituutista pääaineenaan avaruustekniikka. Seuraavana vuonna hänestä tuli Yhdysvaltain avaruusteknisen testikeskuksen koelentäjä ja Comanche-helikopteriohjelman kehitystestiryhmän johtaja. NASA:n avaruussukkulan testi-insinööriksi hänet valittiin vuonna 1998. Timothyn erikoisala oli sukkulan ulkopuolella tapahtuvat operaatiot. Heinäkuussa 2000 hänet valittiin astronauttikoulutusohjelmaan, johon otettiin vain 17 henkeä. Keväällä 2002 hänet ylennettiin everstiluutnantiksi ja syksyllä 2007 everstiksi. Timothyn harrastuksia ovat sukeltaminen, juoksu, pyöräily, retkeily ja Mustang Fastbackin (vm. 1967) tuunaaminen. Lisäksi Timothy kuuluu lukuisiin avaruutta ja ammattiaan sivuaviin yhdistyksiin. Lisäksi hän on saanut lukuisia puolustusvoimien kunnianosoituksia ja mitaleja, joista korkein on tällä hetkellä pronssinen tähti (Bronze Star Medal).

 

Toteutunut unelma: päästä avaruuteen

Kun Timothy oli kuusi vuotta vanha vuonna 1969, hän katseli veljiensä kanssa Apollo-lentoa ja Neil Armstrongin ensimmäisiä askelia kuussa. Silloin hän päätti, että hänestä tulee myös astronautti. Ahkeran ja määrätietoisen opiskelun jälkeen valittu 15 vuoden armeijaura johti haluttuun tulokseen: Timothy on lähdössä avaruuteen 2009 kesäkuussa, ja hän oli jo ennen tätä 2008 helmikuun lennon varamiehistössä!

Vuonna 2007 Timothyn aika menikin Kansainvälisen avaruusaseman ISS:n (International Space Station) parissa. Timothy opiskeli Houstonissa avaruuskeskuksen teknisiä asioita ja Venäjällä samoja asioita venäjäksi, koska lennon pelastusalus on venäläinen Sojuz. Vuosi 2007 on Timothylta kulunut lentokoneessa Yhdysvaltojen, Venäjän, Ukrainan ja Saksan välillä. Kesällä 2007 ennen Helsinkiin tuloaan Timothy oli juuri ollut Moskovan lähellä sijaitsevassa Tähtikaupungissa (miehitettyjen avaruuslentojen koulutuskeskus) ja sukutapaamisen jälkeisenä päivänä heinäkuussa 2007 koko perhe lähti junalla Venäjälle, tällä kertaa Pietariin.

Kun Timothy kävi Helsingissä heinäkuussa 2007, hän paneutui sukutapaamisessa sukukirjaamme SYDÄMENI VUOKSI, sukupuuhun ja sukupaitaamme. Häntä kiinnosti erityisesti sukuvaakunamme symboliikka ja häntä lämmitti ajatus, että vaakunan tekijä oli ”kollega” everstiluutnantti Lassi Kopra. Kopran suvun vahva vuosisatainen sotilaskytkös tuntui nyt todella avautuvan hänelle.

Paikallistimme Timothylle myös Vuoksea ja Kannasta ja hänelle selvisi kuinka lähellä se on Pietaria, paikkaa jonne hän seuraavana päivänä lähtisi. Tieto esipolvista 1600-luvulle asti on amerikkalaiselle ihmiselle suorastaan tavatonta, joten sukupuuhun he suhtautuivat todella arvostavasti. Vaimo Dawn päivitteli sukukirjan valtavaa sivu- ja taulumäärää ja siitä aiheutunutta työtä. ”Tämä kirja on todella tehty sydämellä”, hän sitten lisäsi.

 

Tietoisesti Kopra

Sukujuurista puhuessamme Timothy sanoi juuri ja juuri muistavansa suomea puhuvan Antti-pappansa. Timothy oli vain 5-vuotias, kun isänisä Antti kuoli vuonna 1968. Timothyn isä, professori Lennart Kopra, puhui hänkin suomea, mutta Timothy sanoo tuntevansa vain suomen sanoja, mutta tunnistavansa kyllä suomen kielen, kun sitä puhutaan. Timothysta oli valtavan hienoa tavata sukulaisia vuonna 2007 ja hän oli hämmästynyt paikalle saapuneesta suuresta sukulaisten määrästä.

Avaruuteen pääseminen on äärettömän harvinaista, tavoiteltua ja ihailtua. Ruotsin astronautista koko maa otti kaiken irti. Christer Fuglesangin mammuttimaiset kuvat toivottavat heti lentokentillä ulkomaiset vieraat tervetulleeksi Ruotsiin. Timothy Kopra ei ole Suomessa syntynyt eikä kansalaisuudeltaan suomalainen, mutta suomalaisjuurinen ja –sukuniminen hän on. Toivottavasti

tulemme näkemään Timothy Kopran nimen Suomessa laajemmissakin yhteyksissä tulevaisuudessa.

 

Timothyn motto elämässä on ollut: ”Mieti ensin mitä todella palavasti haluat, sitten mieti mitä pitää tehdä, jotta sen saisi toteutumaan. Sen jälkeen ei muuta kuin kohti päämäärää. Täysillä."

Kuulostaa aidosti kopralaiselta: Tehdä täysillä sitä mitä sydämestään haluaa.

 

Olemme hengessä mukana!

 

Outi Riihimäki-Haapala

 


Edellinen sivu: Murretesti