Tulosta tämä sivu

Arkisto

07.04.2009

Kyykkäkisat Lammilla 19.7.08


Aurinkoinen päivä Lammin Liesossa.
Kategoria: Menneita
Kirjoittaja: aki

 

Koprien kyykkäkisa Lammilla

 

Aurinkoisen helteinen Lieson kylä Lammilla otti vastaan lauantaina 19.7.08 puolen sataa Valkjärven kopralaista, jotka saapuivat eri puolelta Suomea pelaamaan tai vain seuraamaan tätä vanhaa karjalaista peliä kyläkoulun kentälle.

 

Isäntinä toimivat tällä kertaa Kopran sukuun kuuluvat lammilaiset veljekset Heikki ja Ilkka Mäkeläinen. Veljekset muuten ovat Karjala-lehdessäkin esitellyn, ensi vuonna avaruuteen lähtevän eversti Timothy Kopran pikkuserkkuja.


Tutut voittajat


Kauniissa kylämaisemassa pelatussa kisassa sarjojen voitot menivät samoille henkilöille kuin viime vuonna Virroilla. Yleisen sarjan voiton otti kihniöläinen Jouko Kompsi. Toiseksi heitti nuori Aki Kopra Tampereelta ja kolmanneksi Ari Kananen Mäntästä.

Pirkko Mäkeläinen Lammilta voitti naisten ja Jouko Kompsi Kihniöstä kyykän yleisen sarjan. Kuvassa myös toiseksi tulleen Aki Kopran railakas tuuletus palkinnon saannin jälkeen.


Naisten sarjan voittopokaali lähti myös viimevuotiseen osoitteeseen eli Lammille Pirkko Mäkeläiselle, uusinnan jälkeen toiseksi tuli Johanna Kopra Vilppulasta ja kolmanneksi Ella Sikiö o.s. Kopra Juupajoelta.

 

Kyykkä on raskas laji, eikä välttämättä jokaisen pelattavissa, joten vaihtoehtojakin täytyy väellä olla. Siksi kyykkätapaamisessa on tarjolla myös muita lajeja. Lasten ja nuorten mölkyn voitti Heidi Haapala Vantaalta ja veteraanien mölkyn Riitta Kopra Hämeenlinnasta.

 

Tikanheittokisan valtiaat tulivat pääkaupunkiseudulta. Miesten kisan nimittäin voitti Aarne Salokoski Nurmijärveltä ja naisten Outi Riihimäki-Haapala Vantaalta.


Yhdessäolo tärkeintä


Kyykän jälkeen nautittiin virvokkeita ja seurattiin ohjelmaa. Paikalle oli kutsuttu lammilainen, lukuisia historiikkeja ja koottuja tarinoita julkaissut kotiseutuneuvos Uljas Kiuru. Kuulijoiden mielenkiinto pysyi tasan puoli tuntia kestäneen esityksen ajan korkealla, koska Kiuru tarinoi hauskasti ja yllättävin kääntein. Kiitokseksi seuran esimies Lasse Kopra ja seuran sihteeri Outi Riihimäki-Haapala luovuttivat Valkjärven Koprien SYDÄMENI VUOKSI -sukukirjan kotiseutuneuvos Kiurulle.

 

Tämän jälkeen vilppulalainen Toora Riihimäki o.s. Kopra lausui runon Valkjärvellä. Everstiluutnantti Lassi Kopra Hämeenlinnasta kertoi vielä kesäkuisen sukuseuran Karjalan kotiseutumatkan terveiset ennen pelipalkintojen ja arpajaisvoittojen jakoa.

 

Ilahduttavaa oli tällä kertaa todeta, että tähän erinomaisesti järjestettyyn tapahtumaan oli saapunut niin paljon nuoria sukulaisia. Hyvä niin, sillä tulevaisuudessa kisat jatkuvat: ensi vuonna Koprien kyykkä lentää Riihimäellä ja vuonna 2010 Huittisissa.

 

Kyykkääminen on jalo taito, mutta kaikkein tärkeimmäksi teemaksi nousee näissä tapaamisissa mieltä elähdyttävä yhdessäolo sellaisten ihmisten kanssa, joita yhdistää samat juuret ja menetetty Karjala.

 

Outi Riihimäki-Haapala

 

 


Edellinen sivu: Murretesti