Puheenjohtajan joulupuheenvuoro 

Puheenjohtajamme Lasse Kopra kirjoittaa sukuseuran poikkeuksellisesta vuodesta 2020 ja toivottaa hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!


Korona-aikaa on Suomessa eletty jo yhdeksän kuukautta, eikä sen päättymisestä ole vielä tietoakaan. Tässä sodassa ei ole olemassa erikseen rintamalinjoja ja kotirintamaa. Jos me sodan runtelemassa maassa 1940-luvulta selvittiin, kyllä me koronastakin selviämme samoilla opeilla kuin silloin. Toivottavasti saataisiin pian se rokote, jotta päästäisiin normaalin elämän rytmiin. Tälle vuodelle suunnitellut sukuseuran tapahtumat on jouduttu perumaan kaikki. Vielä keväällä ilmestyneessä Valkjärven Koprien kuulumisissa eläteltiin toiveita kokoontua pienimuotoisesti sukutapaamiseen Valkjärven Koprien ja Kirvun Koprien kanssa kyykkäkisan merkeissä. Kyykkämestarimme Lassi ja Kirvun Koprien puheenjohtaja Seppo Kopra keskustelivat asiasta, mutta tulivat siihen tulokseen, ettei riskeerata ihmisten terveyden kustannuksella vaan perutaan tapahtuma. Koko tämän yhdeksän kuukauden ajan on tapahtumajärjestäjille tullut tutuksi sana “PERUTAAN – PERUTAAN”. Toivottavasti joulua ei peruta.

Tulevan vuoden 2021 toiminnasta on suunnitteilla (ellei korona peru), että hallitus kokoontuu helmi-maaliskuussa Ylöjärvellä. Silloin päätetään sukukokouksen/sukutapaamisen pitopaikka ja ajankohta. Pitopaikaksi on ajateltu Tampereen aluetta ja ajankohdaksi heinäkuun alkupuolta. Hallituksen jäsenet ottavat mielellään vastaan ehdotuksia pitopaikoista ja ohjelmasta. Seuraava kyykkäkisa on vasta 2022. Tältä vuodelta jouduttiin siirtämään myös Valkjärven pitäjäseuran Valkjärvi -juhlamatka, johon sukuseuramme oli lähdössä mukaan. Juhlamatka siirrettiin tapahtuvaksi 2021 siis ensi vuonna. Viimeisimpien tietojen mukaan tästäkin ajankohdasta on luovuttu Venäjällä riehuvan koronatilanteen takia. Toivottavasti vuodelle 2022 suunniteltu Valkjärven Koprien ja Kirvun Koprien yhteinen sotahistoriallinen kotiseutumatka toteutuu. Valkjärven Koprien kuulumiset lehti ilmestyy toukokuussa 2021. Toimittakaa lehteen tulevat suvun kuulumiset / uutiset ja kirjoitukset sukuseuran sihteerille Lauralle, huhtikuun alkuun mennessä.

Lopuksi yritän hieman selventää ajankohtaista sukuseuran jäsenrekisteri / jäsenmaksu asiaa. Karjalan liitto on ajamassa voimakkaasti keskitettyä jäsenmaksun keräämistä. Karjalaiset sukuseurathan ovat Karjalan Liiton jäseniä Karjalaisten Sukuyhteisöjen Liiton kautta, johon meidänkin sukuseuramme kuuluu. Karjalaisia sukuseuroja on 54. Karjalan Liitto piti sukuseuroille tiedotustilaisuuden Lahdessa lokakuun 17. päivänä. Sukuseurastamme siellä oli edustajina varapuheenjohtaja Ilkka Mäkeläinen ja rahastonhoitaja / jäsensihteeri Auli Kömi. Paikalla oli ollut muutamia muitakin sukuseurojen edustajia. Tilaisuuden tarkoitus oli, että kaikki sukuseurojen jäsenet saataisiin myös Karjalan Liiton jäseniksi. Valkjärven Koprien sukuseurassa on tällä hetkellä vajaat 200 jäsentä. Tällä hetkellä Karjalan Liiton jäseniä sukuseuramme kautta on 19. Suurin osa heistä on hallituksen jäseniä ja kunniajäseniä, joiden jäsenmaksun maksaa sukuseura. Ainoastaan muutama sukuseuramme jäsen on kauttamme halunnut liittyä Karjalan Liiton jäseneksi, vaikka siihen on ollut mahdollisuus. Karjalan Liittoon piti toimittaa jäsenrekisterit 1.12.2020 mennessä. Sukuseuran jäsensihteeri ilmoitti Karjalan Liittoon edellä mainittujen 19 jäsenen tiedot. Muiden jäsenten tietoja ei ilmoitettu Karjalan Liiton jäsenreksiteriin. Sukuseura pitää erillistä luetteloa jäsenistä, jotka eivät kuulu Karjalan Liittoon. Mikäli sukuseuramme siirtäisi jäsenrekisteri/jäsenmaksu asioiden hoidon Karjalan Liiton tehtäväksi, muodostuisi jäsenmaksu seuraavasti: Karjalan Liiton jäsenmaksu 20€ + sukuseuran jäsenmaksu 15€ + piirien maksu 1€ yht. 36€/jäsen, josta palautuisi sukuseuralle 15€. Hyödyt olisivat olemattomat. Lisäksi Karjalan Liitto ei tunne perhejäsenmaksua, joka meillä on 25€.

Omasta mielestäni sukuseuran jäsenmaksun kierrättäminen Karjalan Liiton kautta on huono ajatus. Sukuseuraan liitytään ensisijaisesti sukuyhteyden vuoksi. Karjalan Liiton jäsenmaksu voi olla jopa rajoite sukuseuran jäsenhankinnassa. Asiasta pitää keskustella vuoden 2021 sukuseuran vuosikokouksessa.

Joulu lähestyy vauhdilla ja kohta taas käännetään kalenterissa uutta sivua alkavaan vuoteen. Toivotan Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2021 kaikille sukuun kuuluville! Pysykää terveinä!

Lasse Kopra

Sukuseuran puheenjohtaja/esimiesIlmoita
guest
0 Kommentteja
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit.