Sukuvaakuna

Vaakunaselitys:
Punaisella kilvellä kultainen alennettu aaltokoroinen hirsi,
josta nousee kultaista liekkiä pitävä hopeinen haarniskoitu käsi.

Sukuvaakuna

Sukuseuramme oli osallisena Helsingin yliopiston Kansatieteen laitoksen sukuseuratutkimuksessa talvella 1994. Kyselyn innoittamana virisi ajatus oman vaakunatunnuksen aikaansaamisesta. Halusimme saada symbolin kuvaamaan karjalaista nimeämme ja kotiseutuamme. Vaakunan on luonnostellut ye-everstiluutnantti Lassi Kopra Hämeenlinnasta ja heraldikko Uolevi Kuusisto piirsi sen heraldiset vaatimukset täyttävään muotoon. Suomen Heraldinen Seura on merkinnyt sen rekisteriinsä numerolla 668 6.4.1995 päivätyllä vaakunadiplomilla.

Symboliikka:

  • Vaakunakilven goottilainen KUOKKAMUOTO kertoo suvun vankoista talonpoikaisista juurista.
  • Kilven poikki kulkeva aaltokoroinen HIRSI kuvaa muistojen kultaamaa Vuoksenvirtaa kopralaisten kylien välillä.
  • Suvun vanha liikanimi, RAUTAKOURA, kannattaa haarniskoituna (Koprat myös vanhaa sotilassukua) elämän jatkuvuudesta ja sukumme lannistumattomasta tulevaisuuden uskosta kertovaa tulta.
  • Tulenliekin kolme KIELEKETTÄ kuvaavat sukuseuramme kantaisän, Yrjö Martinpoika Kopran, kolmesta pojasta jatkuneita kolmea sukuhaaraamme.
  • LIEKKIKUVIO muistuttaa myös vuosisataisista rajaseudun kiroista ja kotikonnun puolustamisen oikeutuksesta ja velvollisuudesta paitsi veteraanejamme, myös nykypolvea kohtaan.

Sukuseuran hallitus päättää vaakunan kaupallisesta käytöstä, kuten lippujen ja pöytäviirien teettämisestä ja myynnistä. Omaan käyttöön on jokaisella sukuseuran jäsenellä oikeus hyödyntää vaakunaa esimerkiksi käyntikorteissa, kirjepapereissa ja -kuorissa, ex-libriksissä jne. Vaakunan täydentäminen omaksi ns. täydelliseksi suku- tai henkilövaakunaksi kypärineen, lakipunoksineen ja kypäräkoristeineen on luvallista, jolloin siihen voidaan yhdistää ammatillisia ja muita viitteitä.