Sukukirjat

Kalenoita ja kyykkää

Kirja julkistettiin Hämeen linnassa Hämeenlinnassa 11.7.2015 Valkjärven Koprien sukuseura ry:n 25-vuotisjuhlassa.

Uusi sukuseurakirja kertoo Valkjärven Koprien sukuseuran tarinan. Kirjassa on haastatteluja, muistelmia, matkakertomuksia, kirjeitä jne. Teoksen runkona Valkjärven Koprien Kuulumiset -lehti, joka on ilmestynyt vuodesta 1993 asti. Mukana 167 kuvaa matkan varrelta – eri puolilta Suomea ja entisellä kotiseudulla Valkjärveltä ja Vuokselasta; juhlista, kotiseutumatkoilta, kyykän peluusta.

Hinta 30 € + postituskulut
Saatavilla kirjastoissa: Finna.fi


Sydämeni Vuoksi

Valkjärven Koprien toisessa sukukirjassa on lähes 90 uutta valokuvaa, yli tuhat sukutaulua, jossa pari tuhatta uutta henkilöä edelliseen kirjaan verrattuna, Koprien historiaa 600 vuodelta, yhteensä 550 sivua luettavaa.

Sukukirja sisältää kattavan historiaosuuden, joka kertoo kaikkien Koprien menneisyydestä Kannaksella aina 1400-luvulta lähtien. Kirjassa käsitellään sukuseuran tarina, vaakunamme synty, seuralaiset esitellään hallituksen jäsenistä kyykkämestareihin. Lukijalle esitellään myös aivan uusi tapa tulkita sukutaulua. Teoksessa on mahtavan suuri matrikkeli, jonka tiedot on kerätty henkilörekisterilain mukaisesti ja pääosin virkatodistuksin.

Sukukirjan on kirjoittanut ja toimittanut FM Outi Riihimäki-Haapala, mutta sukulaiset kertovat siinä myös itse. Kirjoittajina mm.
professori, näyttelijä Paavo Liski,
everstiluutnantti Lassi Kopra,
Venäjältä 65 vuoden jälkeen Suomeen palannut Aatos Kopra,
YLE:n ansioitunut arkistotoimittaja Seija de Rybel, Edmonton Oilersin ja Suomen olympiamaajoukkueen jääkiekkomaalivahti Jussi Markkanen,
sukuseuran esimies Pertti Kopra ja monia muita.
Kaikki sukulaisia, jotka ovat kantaneet kortensa kekoon hyvän sukukirjan aikaansaamiseksi.

Kirjan tekoa on ollut tukemassa myös Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö. SYDÄMENI VUOKSI palkittiin Vuoden sukukirja 2002-kisassa kunniakirjalla uudessa Valamossa Heinävedellä 15.3.2003. Kisaan osallistui yhteensä 86 Suomessa vuonna 2002 tehtyä sukukirjaa. Raadin palkintoperusteet olivat seuraavat: ”Kirja on hyvin jäsennelty ja toimitettu. Lähdeaineisto on hyvin esitetty. Teksti on sujuvaa ja asiallista. Kirjan taitto on selkeä ja aineisto on hyvin oikoluettu. Todella onnistunut sukukirja.”

Hinta 40 € + postituskulut
Saatavilla kirjastoissa: Finna.fi


Kaukana kotoa

Yrjö Martinpoika Kopran suku Valkjärveltä. Toimittanut, kirjoittanut ja sukututkimuksen suorittanut FM Outi Riihimäki-Haapala. Helsinki 1996. Loppuunmyyty.

Teos kertoo ikivanhan kannakselaissuvun historiaa ja nykypäivää. Se sisältää sukumatrikkelin, josta löytyy yli 2500 sukuun kuuluvan nimi. Lisäksi kirjassa on selvitetty Karjalan historiaa, Kopra-nimen alkuperää, suvun levinneisyyttä ja elinoloja. Valkjärven Koprien sukuseura ry:n vaiheet vuosilta 1990-96 on teoksessa myös käyty läpi.

Kirjassa suvun omissa kertomuksissa kopralaiset kertovat elämästään ja muistoistaan. Suomalaisissa tarinan kertojissa skaala ulottuu viipurilaisesta palvelustytöstä suursahan omistajaan; ulkomaalaisissa amerikkalaisesta professorista venäläiseen naissotilaaseen. Kopria kaikki kuitenkin.

Kaukana kotoa palkittiin vuoden 1996 sukukirja-kilpailussa kunniamaininnalla.
Sukukirja arvostelu Genos 4/1997.

Hinta (loppuunmyyty)
Saatavilla kirjastoissa: Finna.fi


Kopratar Runokirja

Valkjärven Koprien Sukuseura kustantama runokirja vuodelta 2007 sivuja 51. Runoja kirjaan kirjoittaneilla ja kuvittajilla on siteet sukuumme. Kirjan runot, mietelauseet ja sananlaskut kertovat meidän karjalaisen suvun monimuotoisuudesta.

Hinta 10 € + postituskulut